Dostupni linkovi

Sao Paulo i Rio de Žaneiro smanjili cene javnog prevoza


Brazilski gradovi Sao Paulo i Rio de Žaneiro vratili su cene javnog prevoza na raniji nivo, što je bio jedan od zahteva masovnih uličnih protesta širom zemlje, saopštile su danas gradske vlasti ta dva grada.

"Suspendovaćemo povećanje cena i vratiti staru cenu metroa, voza i autobusa", izjavio je guverner brazilske države Sao Paula Žeraldo Alkmin. Gradonačelnik Rija de Žaneira Eduardo Paeš je rekao da će u tom gradu biti smanjena cena samo za autobuski prevoz.

U Brazilu su pre desetak dana izbili veliki neredi, prvo u Sao Paulu, potom u celoj zemlji, zbog povećanja cena javnog prevoza, ali i zbog velikih poreskih opterećenja, korumpiranosti političara i loših uslova u zdravstvu i obrazovanju. Demonstranti kritikuju i ogromna sredstva koja se izdvaja za organizovanje Mundijala naredne godine,u vreme ekonomskih teškoća kroz koja prolazi Brazil.

Neredi su nastavljeni i protekle noći kada je nekoliko hiljada demonstranata blokiralo prilaz stadionu u brazilskom gradu Fortalezi gde je trebalo sinoć da se igra utakmica izmedju Brazila i Meksika u okviru Kupa konfederacija, a oko 200 demonstranata blokiralo je autoput, koji povezuje Sao Paulo i Santos.
XS
SM
MD
LG