Dostupni linkovi

Poplave u Indiji odnijele najmanje 120 ljudskih života


Broj poginulih u poplavama izazvanim jakim monsunskim kišama na sjeveru Indije povećan je na najmanje 120, izjavili su danas zvaničnici.

Od prošle sedmice u indijskim državama Uttarakhand i Himachal Pradesh pala je rekordna količina kiše. Sezona monsunskih kiša krenula je u ovim državama dvije sedmice ranije nego uobičajeno.

Nekoliko hiljada kuća odnijela je bujica i vlasti uz pomoć helikoptera vrše evakuaciju i dostavljaju najneophodnije potrepštine ugroženima.

"Najmanje 110 osoba je poginulo. Vlada i vojska pokušavaju sve da bi spasili nekoliko hiljada turista, koji su blokirani nedaleko od poplavljenih dolina i hinduističkih svetilišta", rekao je jedan zvaničnik iz Uttarakhand.

Prema njegovim riječima, dijelove hinduističkog hrama "Kedernat" odnijela je nabujala voda a oko 10.000 hodočasnika ostalo je blokirano.

Indijske vlasti otkazale su dolaske hodočasnika usljed strahovanja od novih kišnih padavina i klizišta u toj državi, koju često nazivaju "Božijom zemljom" zbog velikog broja hinduističkih hramova.

U susjednoj državi Himachal Pradesh poplave su uništile više od 500 kuća i državnih zgrada a najmanje deset osoba poginulo je u klizištima.

U saopštenju indijske vojske navodi se da pet vazduhoplovnih snaga na sjeveru Indije učestvuje u operacijama spasavanja i pružanja pomoći ugroženima u poplavama. Sezona monsuna, od kojih umnogome zavisi poljoprivredni sektor u Indiji, traje od juna do septembra i obično izazivaju poplave. Međutim, kišne padavine mnogo su obilnije nego obično i mnoge su iznenadile.
XS
SM
MD
LG