Dostupni linkovi

Prva međunarodna odluka protiv BiH jer nije osigurala pronalazak pet nestalih


Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija (HRC UN) doneo je prvu međunarodnu odluku protiv Bosne i Hercegovine zbog toga što nije osigurala pronalazak pet nestalih osoba na području Vogošće, javlja BIRN.

Osobe su nestale tokom 1992., nakon što su bile podvrgnute mučenju i prisilnom radu u vogošćanskom logoru “Planjina kuća”.

U ime porodica nestalih, TRIAL (Švicarska asocijacija protiv nekažnjivosti) podnela je 2009. slučaj Komitetu za ljudska prava UN-a.

“Ovom odlukom HRC nalaže BiH da osigura pravdu i odštetu za žrtve, utvrdi mesto i činjenice nestanka, te da počinitelje stavi pred lice pravde do 2015. godine”, kazala je Lejla Mamut, TRIAL-ova koordinatorka za ljudska prava u BiH.

Od nadležnih ministarstava se traži da ukine obavezu za porodice nestalih da svoje članove proglašavaju mrtvima kako bi ostvarili socijalne naknade. Takođe, prema odluci, istrage o prisilnim nestancima moraju biti dostupne porodicama.

“BiH ima 180 dana da izvesti Komitet o merama koje je poduzela. Država ne može biti sankcionisana za nesprovođenje međunarodnih odluka, ali će nadzor vršiti specijalni izveštač HRC-a”, pojasnila je Mamut.

Fikret Prutina, Huso i Nedžad Zlatarac, Safet Kozica i Salih Čekić poslednji su put viđeni 16. juna 1992. u “Planjinoj kući”.
XS
SM
MD
LG