Dostupni linkovi

Hrvatska i BiH nakon 1. jula: Granična kontrola na uobičajen način


Nakon sastanka direktora Asocijacije za upravljanje spoljnim granicama država članica EU (FRONTEKS) sa direktorom Granične policije BiH Vinkom Dumančićem na graničnom prelazu Stara Gradiška u utorak sapšteno je da će građani BiH od 1. jula kada Republika Hrvatska postane članica Evropske unije u tu državu moći ulaziti s biometrijskim pasošem, ili starim pasošem BiH uz vizu, javlja dopisnik RSE iz Banjaluke.

Prema riječima direktora Uprave za granice Republike Hrvatske Zlatka Sokolara, Hrvatska kroz institucije EU pokušaće izdejstvovati i mogućnost ulaska građana BiH i Hrvatsku s osobnim iskaznicama.

Hrvatska će prema riječima Sokolara graničnu kontrolu prema građanima BiH provoditi na uobičajen način“.

„Propisi za dio carinskih poslova već su poznati, a kada su u pitanju građani, granična kontrola neće se do kraja obavljati prema svakom građaninu, kao što to ni do sada nije činjeno. BiH je nama susjedna država i mi ni do sada nismo imali migracijskih problema. Dakle, građani BiH mogu bez ikakve zadrške putovati u Republiku Hrvatsku“, poručio je Sokolar.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić priznao je da „građani BiH do sada nisu bili dovoljno informisani o režimu ulaska u Hrvatsku nakon 1. jula, što će kako je rekao biti rješeno u narednim danima.

Dumančić je naglasio „ nismo građane mogli o bilo čemu informisati jer do prije sat vremena nismo ni znali da li će do potpisiavanja sporazuma sa Hrvatskom o granični prelazima uopšte doći“, aludirajući da je predsjednik RS Milorad Dodik članu Predsjedništva BIH Nebojši Radmanoviću tek u utorak dao saglasanost da prihvati sporazum o graničnim prelazima i pograničnoj saradnji koji je u Zagrebu dogovorila komisja BiH.

Granični prelaz Gradiška odabran je za posjetu direktora FRONTEKSA zbog činjenice da je riječ o BIP prelazu preko kojeg će se od 1. jula vršiti tranzit i carinjenje 80 posto roba biljnog i životinjskog porijekla u Hrvatsku i dalje i Evropsku uniju.
XS
SM
MD
LG