Dostupni linkovi

Danas se završava dvodnevni samit Grupe 8Lideri osam najbogatijih zemalja sveta Grupa 8 - G8 završavaju danas dvodnevni samit razgovorima o otmica radnika u Africi i o poreskim pitanjima.

Britanski premijer Dejvid Kameron, kao domaćin skupa, izrazio je danas uverenje da ne treba plaćati otkupninu za otete osobe, kako bi prestala ta praksa posle slučaja u januaru kada su pripadnici Al Kaide zauzeli jedno alžirsko gasno postrojenje, U toj otmici ubijeno je 40 osoba, među kojima deset Japanaca, pet Britanaca, tri Amerikanca i jedan Francuz.

Lideri G8 su razgovarali i o novim merama za ograničavanje manevarskog prostora multinacionalnih korporacija da izbegnju plaćanje poreza u svojim matičnim zemljama pomoću raznih malverzacija.

Predstavnici G8 su takođe razgovarali o zajedničkom stavu o dvogodišnjem građanskom ratu u Siriji.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji podržava režim Bašara el Asada, odbio je da prrihvati stav ostalih zvaničnika. Ostali lideri, među kojima i američki predsednik Barak Obama, pokazali su različite stepene podršske pobunjenicima.

Visoki zvaničnici Evropske unije najavili su juče da će pregovori sa SAD o novom ugovoru o slobodnoj trgovini početi u julu.
XS
SM
MD
LG