Dostupni linkovi

Bramerc: Predugo suđenje Šešelju nije primer međunarodne pravdeGlavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da suđenje lideru radikala Vojislavu Šešelju nije primer kako međunarodna pravda treba da deluje.

On je na tribini koju je organizovao poznati univerzitet Džordžtaun, rekao da "nije normalno da neko bude deset godina u pritvoru međunarodnog tribunala bez presude".

"Naravno, i Šešelj je učinio sve što je moguće da oteža rad sudu. Sam je sebe predstavljao, tri puta je osuđen zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka", dodao je između ostalog Bramerc.

Govoreći o poslednjim oslobađajućim presudama u Hagu, glavni tužilac je rekao da razume frustraciju žrtava, dodajući da je želeo osuđujuće presude u svim slučajevima, počev od Gotovine i Markača, do Stanišića i Simatovića.

"I u slučaju Ramuša Haradinaja smo želeli drugačiji ishod. Svi znamo da je teško sprovesti program zaštite svedoka na Kosovu", kazao je Bramerc.

On je najavio kraj rada Haškog tribunala između 2015. i 2016. godine, ocenujući dvadesetogodišnji rad kao relativno uspešan, ali ne do kraja.
XS
SM
MD
LG