Dostupni linkovi

Kabul: Teroristički napad prekinuo primopredaju dužnostiCeremoniju primopredaje dužnosti sa međunarodnih na lokalne snage u Kabulu prekinuo je bombaški napad u kome je troje ubijeno a 30 povređeno.

Bomba je odjeknula nekoliko kilometara od mesta održavanja ceremonije primopredaje dužnosti kojoj su prisustvovali generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i avganistanski predsednik Hamid Karzai.

Avganistanski predsednik rekao je da, posle skoro 12 godina rata, primopredaja odgovornosti za bezbednost zemlje predstavlja prekretnicu za američke i vojne snage NATO "koji preuzeti, u potpunosti, sporednu ulogu što otvara put za njihovo potpuno povlačenje za 18 meseci", prenela je agencija AP.

Meta napada jutrošnje jake eksplozije u kojoj je ubijeno najmanje troje ljudi i 30 je povređeno i uništeno jedno policijsko vozilo u zapadnom delu grada Pul-e-Surkh, bio je istaknuti avganistanski parlamentarac Muhamed Mohakik, politički predstavnik etničkih Hazara i bivši član avgantanskog vladinog kabineta, dodaje AFP.

Mohakik je preživeo bombaški napad, naveo je Nahim Lalai Hamidzai, drugi član avganistanskog parlamenta i dodao da je njegovo vozilo prošlo, ali je drugo vozilo, iz konvoja, naletelo na bombu.

Preživeli parlamentarac je član Nacionalnog fronta - koji je preuzeo članove bivše Severne alijanse koja se suprostavljala talibanima pre američke invazije 2001.

Uglavnom paštunski talibani su progonili hazarsku manjinu u Avganistanu tokom pet godina vladavine pošto su zemlji nametnuli radikalno tumačenje šerijatskog zakona.
XS
SM
MD
LG