Dostupni linkovi

Tribina u Domu omladine Beograda o suđenju Draži Mihailoviću


“Godina 1946: Istražni postupak i suđenje Dragoljubu Draži Mihailoviću” tema je poslednje tribine iz serijala “Fakti: Istorija četničkih zločina 1941-” tema je poslednje tribine iz serijala “Fakti: Istorija četničkih zločina 1941-45” koja će se održati u beogradskom Domu omladine 18. juna u 19 časova.

Na tribini govore publicista Dragoslav Dimitrijević Beli, predsednik SUBNOR-a Srbije Miodrag Zečević i pravnik Aleksandar Sekulović, a moderator je Nebojša Dragosavac, pravnik iz Saveza antifašista.

U aktuelnom sudskom procesu za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, kao i u drugim brojnim procesima za rehabilitacije saradnika okupatora tokom Drugog svetskog rata, postojeći Zakon o rehabilitaciji omogućava izostavljanje ili ignorisanje istorijske faktografije o kolaboraciji, izdaji i počinjenim ratnim zločinima.

Fokus ovih procesa je, umesto na činjeničnom stanju o događajima tokom rata, zbog kojih je do suđenja i presuda i dolazilo, isključivo na uslovima i postupcima tokom sudskih procesa.

Želeći da iznova obavesti ili samo podseti najširu javnost na sve ono zbog čega se sudilo saradnicima okupatora i ratnim zločincima, Inicijativa "Ne rehabilitaciji" priredila je u Domu omladine seriju tribina pod zajedničkim nazivom "FAKTI: Istorija četničkih zločina 1941-1945".
XS
SM
MD
LG