Dostupni linkovi

Srbija: Hapšenja u aferi "Tehnohemija"


Uprava kriminalističke policije privodi jednog bivšeg i jednog sadašnjeg funkcionera Agencije za privatizaciju, zbog zloupotreba pri privatizaciji Tehnohemije.

Kako Radio-televizija Srbije saznaje, pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije privode jednog bivšeg i jednog sadašnjeg funkcionera Agencije za privatizaciju.

Sumnja se da su učestvovali u zloupotrebama prilikom prodaje "Tehnohemije". Krivičnom prijavom biće obuhvaćen inekadašnji direktor Agencije Miodrag Đorđević koji je prošle nedelje uhapšen zbog nezakonitosti u prodaji Luke Beograd.

Policija i tužilaštvo sumnjaju da su privedeni kupcu 70 odsto društvenog kapitala "Tehnohemije" Risti Gojkoviću omogućili da stekne protivpravnu imovinsku koristi od 430 hiljada evra.

"Tehnohemija" a.d. privatizovana je na aukciji 2003. godine za 4 miliona evra, uz obavezu investiranja od 29 miliona dinara. Savet za borbu protiv korupcije je ukazao da kupac investirao u subjekt privatizacije 60 miliona dinara, što je dvostruko više nego što je Ugovorom bilo predviđeno. To preduzeće bavi se trgovinom hemijskim proizvodima i raspolaže sa 32 hektara zemljišta i poslovnim prostorom na Vilinim Vodama, odnosno lokaciji u blizini "Luke Beograd".

Do 2005. kupac je ispunio sve obaveze iz ugovora, što je Agencija potvrdila u svom izveštaju i vratila kupcu bankarsku garanciju. Međutim, nekoliko godina kasnije, Agencija je, kako navode, naknadnom kontrolom ustanovila da su kupci prodali deo imovine preduzeća i time prekršili ugovor.

Savet za borbu protiv korupcije uputio je zahtev 2010. tadašnjem premijeru Mirku Cvetkoviću da ispita raskid kupoprodajnog ugovora Agencije za privatizaciju i kupca Tehnohemije.

Prema saznanjima pokojne Verice Barać, tadašnje predsednice Saveta , na vlasnika Tehnohemije vršen je pritisak od strane biznismena Milana Beka da promeni delatnost preduzeća.

Beku, kako je tvrdila Baraćeva, nikako ne odgovara da kupac nastavi sa proizvodnjom hemijskih proizvoda u blizini lučkog zemljišta koje su on i Mišković kupili kako bi se tu gradio stambeno poslovni prostora “Grad na vodi“.
XS
SM
MD
LG