Dostupni linkovi

Snouden: Konstantne laži su me navele da otkrijem podatke


Bivši službenik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvard Snouden, koji je medijima dostavio podatke o Internet špijuniranju koje sprovodi američka vlada, rekao je u ponedeljak da se na taj potez odlučio zbog "kontinuiranih laži" visokih zvaničnika pred Kongresom.

"Kada neko kao Džejms Klaper, direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, strašno laže javnost bez ikakvih posledica, to je podrivanje demokratije. Saglasnost onih kojima se vlada, nije saglasnost ako oni nisu informisani", rekao je on u onlajn intervju za britanski "Gardijan", prenosi Rojters.

Snouden je ovom prilikom negirao da je poverljive informacije predao Kini.

"Nemam kontakte sa kineskom vladom, radim samo sa novinarima", rekao je on.

Snouden (29), bivši tehnički asistent u CIA, koji je poslednjih godina radio za privatne firme, koju je angažovala NSA, saopštio je prošle nedelje da je medijima dostavio podatke o špijuniranju.

Američki predsednik Barak Obama je potvrdio istinitost tih informacija, ali je sve branio borbom protiv terorizma, rekavši da nad tajnim programom postoji sudska i kongresna kontrola i da se time štite američki državljani od potencijalnih napada, navodi Tanjug.
XS
SM
MD
LG