Dostupni linkovi

Okršaji policije i demonstranata u Istanbulu posle protesta


Policijske snage sukobile su se u ponedeljak u Istanbulu s oko 300 mladih pripadnika levičarskih grupa koji su ostali posle sindikalnih protesta blizu trga Taksim, prenose agencije.

Dva glavna sindikalna udruženja pozvala su u ponedeljak na proteste širom Turske kao podršku aktivistima koji se protive premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu, ali je odziv bio je slab. U Istanbulu se okupilo manje od 2.000 ljudi. Kada su prethodno organizovali proteste 5. juna sindikati su okupili više desetina hiljada ljudi.

Policija je predveče raščcistila glavnu ulicu u kvartu Sisli, na oko 800 metara od trga Taksim koji je bio epicentar višednevnih protesta.

Pristalice jednog sindikata su se razilazile kada je oko sto policajaca u opremi za razbijanje demonstracija krenulo na njih potpomognuti s dva vodena topa, koristeći suzavac i gumene metke. Mladi su odgovorili bacanjem kamenica pre nego što su pobegli u susedne ulice.

Demonstranti su zaustavljeni dosta pre trga Taksim kome su prilaze blokirale jake policijske snage. Policija je isterala aktiviste iz s Taksima i susednog parka Gezi tokom vikenda. Turska vlada, koja želi da zaustavi proteste s kojim se suočava od 31. maja, zapretila je da će ugušiti demonstracije sindikata koje smetra "nelegalnim" i upozorila da bi mogla da se pozove vojska.
XS
SM
MD
LG