Dostupni linkovi

Dačić:Nastavak razgovora o antikriznim mjerama


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je vladajuća koalicija postigla načelni dogovor o antikriznim mjerama i da skoro svakog dana razgovara o ovim pitanjima, pa će i danas.

Dačić je rekao da je vladajuća koalicija u cjelini dogovorila način na koji treba da se odgovori na problem deficita, te istakao da je sa ciljem makroekonomske stabilnosti potrebno preduzeti mjere za smanjenje rashoda, "što znači smanjenje budžeta skoro svih ministarstava".

Premijer Srbije je izjavio novinarima da su formirane grupe koje bi trebalo da predlože koncept reforme javnog sektora – administracije i javnih preduzeća, te da se vode završni razgovori u vezi sa uštedama u ministarstvima.

On je naveo da je u toku izrada prijedloga rebalansa budžeta o kome će uskoro odlučivati Vlada, a zatim i Skupština Srbije.

"Sigurno neće biti problema u isplati plata, penzija i drugih izdataka. One neće biti zamrznute, ali će njihov rast u sledećoj godini biti usaglašavan sa postojećom ekonomskom situacijom i mogućnostima, što znači da plate i penzije možda neće rasti koliko se očekuje", poručio je Dačić.

On je naglasio da Srbiji ne prijeti bankrot i da deficit može biti veći od planiranog, ali da bi se u tom slučaju morali još zaduživati, što Vlada Srbije ne želi.

Beogradski mediji su jutros javili da je vrh vladajuće koalicije kasno sinoć dogovorio najvažnije detalje antikriznih mjera, a da je sjednica Vlade Srbije, koja je trebalo da se održi jutros, odgođena za sjutra.
XS
SM
MD
LG