Dostupni linkovi

Rusija neće dozvoliti zabranu leta nad Sirijom


Rusija neće dozvoliti upostavljanje zone zabrane leta iznad Sirije, rekao je danas
portparol ruskog ministarstva inostranih poslova.

Zona zabrane leta iznad Sirije je, po američkim medijima, jedno od rješenja koje predlažu vojni zvaničnici u Vašingtonu za zaštitu logora za obuku boraca protiv sirijskog režima.

"Videli smo na primjeru Libije kako se takva zona uspostavlja i kako se odluke primenjuju. Mi ne želimo ponavljanje tog scenarija u Siriji. Mislim da u principu mi nećemo dozvoliti takav scenario", rekao je Aleksandar Lukačevič na konferenciji za medije.

Rusija je 2011. zapadnim silama dozvolila da zabrane let iznad Libije, tako što nije uložila veto na rezoluciju o tome u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Moskva je međutim izrazila nezadovoljstvo kada je ta rezolucija iskorišćena da se opravda bombardovanje vojnih položaja libijskog vođe Muamera Gadafije, koji je bio saveznik Rusije iz vremena Sovjetskog Saveza.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je u subotu rekao da bi zabrana leta iznad Sirije, takođe saveznice Moskve, bila "ilegalna".

Bijela kuća je u petak obacila mogućnost da se takva zona odmah uspostavi. Zonu zabrane leta kontrolisali bi avioni koji lete u Jordanu, opremljeni raketama vazduh-vazduh.
XS
SM
MD
LG