Dostupni linkovi

London:Nema napretaka u slučaju Asanž


Julian Assange
Julian Assange
Šefovi diplomatije Velike Britanije i Ekvadora na današnjem sastanku u Londonu nisu napravili "proboj" u slučaju osnivača sajta Wikileaks Džulijana Asanža koji se
prije godinu dana sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Švedske vlasti traže od Velike Britanije da izruče Asanža zbog optužbi za navodni pokušaj silovanja i seksualni napad.

Ekvadorski ministar Rikardo Patino rekao je da je Asanž spreman da "izdrži još pet godina u ambasadi", ilustrujući time koliko su razgovori na "mrtvoj tački".

Kako je saopštilo britansko ministarstvo vanjskih poslova, Vilijam Hejg i Patino "razgovarali su 45 minuta i saglasili da treba formirati radnu grupu u cilju pronalaženja diplomatskog rješenja za slučaj Džulijana Asanža, ali nisu ostvarili suštinski napredak".

Ministri su se, dodaje se u saopštenju, "dogovorili da zadrže otvorene puteve komunikacije, ali nisu ostvarili nikakav proboj po pitanju sudbine Džulijana Asanža".

Vilijam Hejg je ponovio da "svako rješenje (tog problema) treba da bude u skladu sa zakonima Velike Britanije", dodaje se u saopštenju Forin ofisa.

Asanž se prije godinu dana sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu čime je prekršio pravila uslovne slobode i može biti uhapšen ako napusti zgradu ambasade.

Britanske vlasti su uhapsile Asanža na osnovu zahtjeva švedskih vlasti. Asanž se plaši mogućnosti da ga Švedska izruči SAD zato što je njegov sajt Wikileks objavio povjerljive depeše američkih diplomata.
XS
SM
MD
LG