Dostupni linkovi

Cijene nafte iznad 106 dolara


Cijene nafte danas su u Londonu bile iznad 106 američkih dolara za barel zbog eskalacije napetosti oko Sirije koji povećavaju rizik širenja sukoba na cijelu bliskoistočnu regiju.

U Londonu cijena barela nafte za isporuke u avgustu porasla je 35 centi, na 106,28 dolara, dok je na američkom tržištu barelom trgovano po 65 centi višoj cijeni, od 98,5 dolara, prenosi SEEbiz.

Strahuje se da bi sukob u Siriji mogao da se proširi na cijelu bliskoistočnu regiju gdje se proizvodi značajan dio svjetske nafte.

Analitičari smatraju da je geopolitika trenutno glavni faktor u kretanjima cijena nafte, kao i da mogućnost širenja nemira u širu regiju, uključujući Saudijsku Arabiju i Irak, igra značajnu ulogu u povećanju premije rizika na cijenu nafte.

Geopolitička strahovanja donekle je prigušio ishod predsjedničkih izbora u Iranu, na kojima je pobijedio pripadnik umjerene struje Hasan Rohani.

Smatra se da bi takav ishod mogao pozitivno da utiče na spor Irana i Zapada oko iranskog nuklearnog programa.

Prepreka za cijene nafte je i obilno snabdijevanje kao i prognoze o slabom rastu potražnje u ovoj godini.

Ulagači očekuju i sastanak odbora američke centralne banke Federalne rezerve (Fed)za monetarnu politiku koji počinje sjutra.

Guverner Feda Ben Bernanke mogao bi dati jasnije smjernice o tome kako će i kada ta banka smanjiti program monetarnih podsticaja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je cijena barela referentne korpe njene nafte u petak iznosila 103,33 dolara, što znači da je bila 2,07 viša nego dan ranije.
XS
SM
MD
LG