Dostupni linkovi

Turska:Arinč prijeti upotrebom vojske na demonstrante


Bulent Arinč, zamjenik premijera Turske
Bulent Arinč, zamjenik premijera Turske
Zamjenik turskog premijera Bulent Arinč izjavio je danas da bi vlada, ako bude potrebno, mogla da pošalje vojsku da zaustavi antivladine proteste na istanbulskom trgu
Taksim i u parku Gezi.

Kako prenosi turski dnevnik na engleskom jeziku Todays zaman, Arinč je opravdao intervenciju policije protiv učesnika protesta rekavši da "policija sprovodi zakon" i da su "oni koji se žale na primenu sile ti koji uništavaju okruženje, vandali".

"Turska nije zemlja koja će biti ostavljena u rukama šačice ljudi. Znamo mi te koji tvrde da su dovoljno jaki da krše zakon. Mi ćemo ih prvo ubeđivati da prekinu protest, u protivnom mogli bismo da upotrijebimo i turske oružane snage", rekao je Arinč za tursku televiziju.

Protesti u istanbulskom parku Gezi počeli su krajem maja zbog planova o rekonstrukciji trga, ali su se zbog brutalnog obračuna policije sa učesnicima protesta pretvorili u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po čitavoj Turskoj.

U sukobima policije i demonstranata poginulo je petoro ljudi, a nekoliko hiljada je povrijeđeno.

Samo su juče i tokom noći uhapslili oko 600 demonstranata, od kojih su pojeidni potom pušteni na slobodu a pojedini zadržani.
XS
SM
MD
LG