Dostupni linkovi

Nečas popodne daje ostavku Zemanu


Petr Nečas
Češki remijera Petr Nečas danas će u 18 sati podnijeti ostavku predsjedniku Milošu
Zeman, a popodne će podnijeti i ostavku na funkciju predsjednika stranke čime priznaje da je snosi političku odgovornost za to što njegove ljubavne peripetije opterećuju češku političku scenu.

Prethodno će u 13 sati biti održana sjendica predsjedništva njegove Građanske demokrtatske stranke (ODS), na kojoj će pokušati da se dogovore oko njegovog nasljednika i eventulanog mandatara.

Na odluku da danas podnese ostavku na funkcije u vladi i partiji natjerao ulitmatum koalicionih partnera i saznanje da je u policijskom spisu i najintimnija prepiska i razgovori koje je vodio sa svojom ljubavnicom, šeficom kabineta Janom Nađovom.

Policija je pola godine prisluškivala telefon Nađove zbog istrage korupcije trojice bivših poslanika vladajuće Nečasove Građanske demokratske stranke i zato što je Nađova prošle godine zloupotrebila Vojnu obavještajnu službu da prati premijerovu suprugu
Ratku, prema uvjerenju istrage, kako bi natjerala premijera da se razvede.

Nakon velike noćne racije u sjedištu vlade uhapšeno je ukupno osam osoba - Nađova, bivši i sadašnji šef Vojne obavještajne službe, trojica poslanika i nekoliko državnih činovnika. Njih je policija optužila za političku korupciju, a pravo da se brani sa slobode
dobio je samo šef vojnih obavještajaca, zato što je krivično djelo priznao.
XS
SM
MD
LG