Dostupni linkovi

Belgija uvodi ograničenja hrvatskim radnicima


Belgijska Vlada odlučila je da će uvesti prelazna ograničenja za hrvatske radnike nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU) 1. jula, saznaju hrvatski mediji iz Ambasade Belgije u Zagrebu.

Za hrvatske građane vrijediće ista ona ograničenja koja u ovom trenutku vrijede za Bugare i Rumunje, koji imaju pravo na blaže propise. To znači da radna dozvola može biti odobrena bez razmatranja situacije na tržištu rada ako postoji potreba za radnicima, prenosi SEEbiz.

Belgija je šesta zemlja EU koja je najavila ograničenja hrvatskim radnicima, nakon Njemačke, Holandije, Austrije, Velike Britanije i Slovenije.

Hini je dosad deset zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja - Švedska, Rumunija, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva, a nezvanično se saznaje da ih najvjerovatnije neće biti ni u Poljskoj niti u Portugaliji.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog razdoblja, u kojemu države članice EU mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika tako da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije produžiti za još tri godine i uz opravdan razlog za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo uvesti recipročne mjere za one članice koje odluče koristiti tu mogućnost. Ista su pravila vrijedila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007.
XS
SM
MD
LG