Dostupni linkovi

Hiljade Španaca protestovalo zbog mera štednje


Hiljade ljudi protestovalo je u nedelju u Madridu zbog politike štednje i rekordno visoke nezaposlenosti, pozivajući premijera Marijana Rahoja da se usredsredi na otvaranje radnih mesta kako bi pomogao izlasku zemlje iz recesije.

Uz buku zvižduka i bubnjeva, demonstranti su prošli centralnim ulicama glavnog grada Španije po vrelom suncu, noseći crvene i bele sindikalne zastave i transparente, na kojima je pisalo "Mere štednje uništavaju i ubijaju" i "Smanjenje potrošnje je pljačka", javila je agencija Frans pres, prenosi Tanjug.

Demonstracije su održane u još 28 španskih gradova, uključujući drugi najveći grad Barselonu i atlantsku luku Vigo, na severozapadu. Protest su organizovala tri najveća španska sindikada - Radnički komiteti, Generalna radnička unija i Federacija radničkog sindikalnog sistema.

Rahojeva konzervativna vlada uvela je niz smanjenja troškova, povećanje poreza i penzijske reforme kako bi poduprla napregnute javne finansije od kako je preuzela vlast u decembru 2011. posle ubedljive pobede na izborima. Vlada je obećala da će uštedeti 150 milijardi evra između 2012. i 2014. kao deo bolnog programa štednje koji je izazvao masovne demonstracije.
XS
SM
MD
LG