Dostupni linkovi

Moon: Bh. građani umorni od retorike i izgovora političara


Patrick Moon
Patrick Moon
Američki ambasador u BiH Patrick Moon u svom blogu pod nazivom "Mogu li politički lideri bojkotovat​i svoje građane?" skrenuo je pažnju na ovosedmične proteste u Bosni i Hercegovini čiji je povod bilo neusvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju i na pokušaje političara da manipulišu činjenicama.

"Na prošlonedjeljne proteste u BiH izašli su građani kojima je stalo da se riješe određena pitanja, koji vide da probleme niko ne rješava, koji vide da BiH zaostaje za svojim susjedima i koji žele da se vlast angažuje u njihovom interesu", napisao je Moon.

Američki ambasador ističe da je izostala odgovarajuća reakcija političara, kao i da su neki od njih izneli razne "teorije zavere".

"Reakcija političke elite na proteste ogleda se u pokušajima manipulisanja činjenicama, izbjegavanju da se suoče sa stvarnom porukom koju im šalju građani, omalovažavanju nastojanja građana da zahtijevaju političko djelovanje, te prebacivanju odgovornosti za neuspjeh sa političara na građane."

Moon podvlači da su građani ovim demonstracijama poslali jasnu poruku.

"Umorni su od razjedinjujuće retorike, od neaktivnosti i raznih izgovora. Umorni su od političara koji ih nikada ne slušaju i ne nalaze rješenja za probleme. Oni naprosto žele da njihovi izabrani lideri i institucije u kojima oni rade funkcionišu. Ne traže previše."

Moguće je da je BiH jedina demokratska zemlja u svijetu u kojoj je reakcija političkih lidera na proteste pokušaj da bojkotuju svoje građane, zaključio je Moon i pozvao političare da preuzmu odgovornost i zajedno učine institucije funkcionalnim.
XS
SM
MD
LG