Dostupni linkovi

Podgorica: Sud pokrenuo stečajni postupak u KAP-u


Privredni sud u Podgorici danas je donio rješenje kojim je pokrenut postupak za ispitivanje razloga za otvaranje stečaja nad dužnikom Kombinata aluminijuma Podgorica. Rješenje je donijeto na zahtjev Ministarstva finansija.

“Sud je istim rješenjem utvrdio mjere i aktivnosti koje se moraju sprovesti da bi ostalo nepromijenjeno imovinsko stanje dužnika u period do zakazanog ročišta kada će se odlučivati da li će biti otvoren stečajni postupak ili ne”, reako je novinarima Veselin Perišić, koji je rješenjem tog suda imenovan za privremenog stečajnog upravnika za KAP.

“Naš zadatak će biti da u ovom roku vršimo kontrolnu i nadzornu funkciju nad imovinom, nad novčanim tokovima, s tim što se stečajni upravnik neće baviti proizvodnjom. Ali nadrziraćemo da u ovom periodu ne dođe do bilo kakvog otuđenja, smanjenja ili bilo kakvih zloupotreba kada je u pitanju imovina KAP-a”, kazao je Perišić

Za Sindikat KAP-a i Aluminijuma to je najgora moguća opcija. Prema nezvaničnim informacijama agencije Mina-business, državna nafta kompanija Montenegro Bonus potpisala je danas ugovor sa Elektroprivredom EPCG o kupovini električne energije za KAP za narednih sedam dana.

Predstavnik crnogorske Vlade u Odboru direktora KAP-a Nebojša Dožić je kratko rekao da će svi zajedno pokušati da održe proizvodnju u KAP-u što je krajnji cilj.

“Naravno da je bilo mnogo lakše to ostvariti po planu koje je predložilo Ministarstvo ekonomije i za koji sam ja takođe rekao da je najbolji. Ovo je šansa koja je ostala da pokušamo da održimo KAP”, istakao je Dožić.

On je kazao da su na današnjoj sjednici Odbora direktora KAP-a Rusi odbili da plate struju.

Crnogorski elektroprenosni sistem počeo je da vraća struju, koju je Kombinat aluminijuma nelegalno trošio, u evropsku interkonekciju, dok fabrici danas u podne ističe rok da nađe snabdjevača električnom energijom inače će u ponedjeljak biti isključen sa mreže.
XS
SM
MD
LG