Dostupni linkovi

Skupština RS traži garancije bezbjednosti u institucijama BiH


Skupština RS
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o političko-bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi sa blokadom objekata institucija BiH u Sarajevu, kao i zaključke klubova SNSD, DNS i SP-PUP kojima se traži obezbjeđenje institucionalnih i personalnih garancija za bezbjednost poslanika, delegata i zaposlenih u tim institucijama.

Narodna skupština Republike Srpske ocijenila je da je "usljed protesta i blokade zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, 6. i 7. juna, došlo do pogoršanja političke i bezbjednosne situacije u BiH".

"Skupština smatra da je blokada bila politički motivisana i organizovana, te najoštrije osuđuje manipulacije od pojedinih političkih partija iz Federacije BiH /FBiH/, nevladinih organizacija, medija i međunarodnih predstavnika, koji su problem sa JMB pokušali pogrešno da predstave i iskoriste za vlastitu političku dobit", navodi se u zaključcima.

Od Tužilaštva BiH i drugih nadležnih traži se da, "bez odlaganja, pokrenu istragu i utvrde odgovornost za činjenje i nečinjenje nadležnih, a prije svega policijskih struktura Kantona Sarajevo, FBiH, ali i drugih bezbjednosnih struktura, tužilaštava i koordinacionih tijela".

Narodna skupština traži i hitno usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH izmjena i dopuna Zakona o JMB u dijelu koji se odnosi na član zakona brisan odlukom Ustavnog suda BiH, a u obliku u kojem je usvojena privremena odluka Savjeta ministara BiH, čime bi se trajno riješio problem utvrđivanja JMB u skladu sa ustavnim uređenjem BiH.

Zatraženo je i hitno usvajanje zakona u parlamentu BiH kojima se uređuju prebivalište, boravište, državljanstvo, izdavanje ličnih karata, te dopune Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na član brisan odlukom Ustavnog suda BiH.

Ovim bi se izbjegle dodatne komplikacije u vezi sa ovim zakonima, pripremama narednih izbora i mogućim posljedicama po bezvizni režim za građane BiH sa zemljama šengenskog sporazuma.

Narodna skupština smatra svaki pokušaj nametanja odluke o JMB, od domaćih ili stranih struktura, potpuno neprihvatljivim i traži hitno zasjedanje Savjeta ministara BiH na lokaciji koja bi potpuno garantovala bezbjednost ili putem telefonske sjednice ili video linka.
XS
SM
MD
LG