Dostupni linkovi

Tači u UN: Priština opredijeljena na dijalog sa Beogradom


Hašim Tači
Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je Priština spremna na dijalog sa Beogradom, što je pokazala i sporazumom koji je
postignut u Briselu.

Tači je rekao da je parlament Kosova dvotrećinskom većinom potvrdio taj sporazum, čime je jasno pokazana sremnost za dalje unapređenje odnosa sa Srbijom.

Kosovski premijer je rekao da je briselski sporazum od značaja za cio Balkan i podsjetio da se jedna od tačaka odnosi na formiranje Asocijacije opština, koja će biti dio centralne vlasti.

"Sporazum Kosova i Srbije je istorijski trenutak i prilika za uspostavljanje doborsusjedskih odnosa. Obje strane napravile su kompromise u najboljim interesima svojih naroda", rekao je Tači i dodao da je sada potrebna implementacija.

On je rekao da je sporazumom takođe predviđeno da Srbija do sredine jula prekine da finansira i da će da ugasi sve "nelegalne strukture vlasti na sjeveru Kosova", čime će biti potvrđeno jedinstvo pravnog sistema na Kosovu.

Tači je podsjetio da su Srbija i Kosovo i prije briselskog sporazuma potpisale nekoliko važnih ugovora koji se odnose na slobodno kretanje robe, upravljanje granicom, razmenu oficira za vezu... Dodao je da je sprovođenje tih sporazuma ključno za dalju normalizaciju odnosa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG