Dostupni linkovi

Dačić u UN: Srbija odlučna da stavi tačku na prošlost


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Premijer Ivica Dačić rekao je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je Srbija čvrsto riješena da stavi tačku na prošlost "koju ne može da izmijeni", ali da zato može da utiče na budućnost.

Dačić je na sjednici posvećenoj Kosovu podsjetio da su Priština i Beograd posle 11 rundi pregovora postigle istorijski sporazum. On je rekao da je to prvi takav sporazum dvije strane, koje u budućnosti tek očekuju pregovori o statusu SPC, pitanju povratka raseljenih i imovine.

Premijer Srbije rekao je da svi razgovori treba da budu vođeni ne zadirući u pitanje statusa Kosova i dodao da je Srbija pokazala svoju spremnost da se prevaziđe sadašnje stanje u odnosima.

Prvi sporazum između Beograda i Prištine predviđa formiranje zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Na toj teritoriji biće vođeno računa o etničkoj strukturi u vojsci, policiji i drugim organima vlasti, rekao je Dačić.

Premijer Srbije pozvao je kosovske vlasti da zajednički nastave da traže rješenje koje će biti u interesu oba naroda na Kosovu.
XS
SM
MD
LG