Dostupni linkovi

Delegacija EU u BIH poziva na usvajanje ugovora o prijelazima sa Hrvatskom


Peter Sorensen
Delegacija EU u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika Petera Sorensena pozvali su članove Predsjedništva BiH da u ponedjeljak, 17. juna, donesu odgovarajuću odluku o ugovorima o graničnim prijelazima i pograničnom saobraćaju BiH i Hrvatske.

U saopštenju iz Delegacije EU saopšteno je da bi odluka Predsjedništva BiH omogućila ministru vanjskih poslova da potpiše ove ugovore i zajedničku izjavu za prolaz kroz luku Ploče i teritoriju BiH u Neumu na narednom sastanku na ministarskom nivou između BiH, Hrvatske i Evropske komisije, u srijedu, 19. juna, u Briselu.

Prema mišljenju Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika, potpisivanje, a odmah potom i stupanje na snagu ovih ugovora bi omogućilo i specijalne aranžmane o prolazu kroz Ploče, čime bi bilo moguće izvoziti robu životinjskog porijekla koja nije u skladu sa evropskim standardima iz BiH u treće zemlje kroz luku Ploče.

EU pozdravlja postignute rezultate pregovora u Zagrebu, održanih u srijedu, 12. juna, između pregovaračkih timova BiH i Hrvatske, odnosno parafiranje dva ključna granična ugovora - o graničnim prijelazima i pograničnom saobraćaju, ocijenivši to kao važan korak naprijed.

"Jučerašnje promptno usvajanje ova dva ugovora na sjednici Vijeće ministara BiH predstavlja još jedan važan korak ka finalizaciji preostalih pitanja o upravljanju granicama između EU i BiH", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG