Dostupni linkovi

EBU za emitovanje grčke državne TV


Evropska unija emitera koja obuhvata 56 javnih servisa iz cijele Evrope, zatražila od Grčke da ponovo dozvoli emitovanje programa državnog radija i televizije.

"Tražimo od vlade da promijeni odluku i da ponovo omogući emitovanje programa", saopštio je Žan-Pol Filipo, predsednik EBU - najvećeg udruženja u svetu nacionalnih emitera.

Pedeset generalnih direktora evropskih javnih servisa uputili su sinoć peticiju grčkim vlastima da ponište odluku o gašenju grčke državne televizije, koja je nedavno ugašena u okviru programa štednje.

''Duboko smo zbunjeni odlukom grčke vlade od 11. juna o momentalnom gašenju (grčke radio-televizije) RTE, navodi se u otvorenom pismu direktora evropskih televizija, u kome se naglašava da je takva odluka ''neetička i neprofesionalna''.

Među 50 potpisnika peticije nalaze se direktori svetski poznatih medija kao što su BBC, RAI i RFI, kao i nekoliko direktora televizija sa Zapadnog Balkana.

U međuvremenu, grčka televizija ERT emitovala je sinoć program, u jeku krize podstaknute odlukom vlade da tu stanicu ugasi, zbog čega je juče cijela Grčka bila paralisana jednodnevnim generalnim štrajkom koji su sazvali sindikati.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja je ranije juče najavila da će u znak solidarnosti program ugašene grčke stanice emitovati preko svog websajta, saopštila je da je uspešno prenela piratski signal u Grčku, Evropu, Aziju i Okeaniju.

Više od 10.000 ljudi organizovalo je juče mirne demonstracije ispred sedišta ERT, čiji je signal ugašen po odluci vlade koja smatra da je to nepohodna odluka u sklopu mera štednje, pa je tako bez posla ostalo 2.656 ljudi.
XS
SM
MD
LG