Dostupni linkovi

Bećirović pozvao na stalno zasjedanje oba doma Parlamenta BiH


Denis Bećirović
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je članove oba doma parlamenta BiH na stalno zasjedanje do usvajanja zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), a Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH na pojačani angažman radi rješavanja otvorenih pitanja.

"Stalno zasjedanje Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine, kao i ostalih organa BiH, jedini je način da se u razumnom roku riješi pitanje JMB-a i ustavne reforme koje nalaže odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu `Sejdić i Finci protiv BiH`", poručio je Bećirović.

On je naveo da je ovaj apel njegov lični stav iniciran potrebom da kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokuša doprinijeti prevazilaženju postojeće situacije, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Bećirović je naglasio da je neophodno da se svi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti što prije vrate na radna mjesta u institucijama BiH u Sarajevu i da se najozbiljnije pokrenu aktivnosti radi deblokade reformskih procesa u BiH.

Bećirović je rekao da bi se u slučaju nerada državnih organa uskoro pred organima BiH i njenih entiteta mogao značajno povećati broj nezadovoljnih spremnih na proteste.

"Svi se moraju ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima BiH, poštivati pravo građana na mirno, demokratsko okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja. Niko nema pravo opstruisati, blokirati i dovoditi u pitanje nesmetano funkcionisanje zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa BiH", poručio je Bećirović.
XS
SM
MD
LG