Dostupni linkovi

Island odustaje od ulaska u EU


Island je odustao od procesa ulaska u EU, saopštio je ministar vanjskih poslova ove zemlje Gunar Bragi Svejnson, tri sedmice nakon što je nova Vlada Islanda stupila na dužnost.

"Tako funkcioniše demokratija", izjavio je Svejnson tokom posjete sjedištu Unije i dodao da su obje stranke iz nove Vlade vodile kampanju protiv članstva.

Islandski zvaničnik je rekao da je došao u Brisel da obavijesti Evropsku komisiju da je "nova Vlada odlučila da obustavi pregovore" o članstvu.

"Mi smo dio Evrope i želimo da jačamo međusobne odnose na druge načine", dodao je Svejnson.

Komesar EU za proširenje Štefan File priznao je da odustajanje Islanda od članstva u evropskom bloku predstavlja lični udarac za njega.

"Nije mi bilo lako da prihvatim tu odluku. Ali ja sam profesionalac i poštujem volju izabranih predstavnika i građana bez bilo kakvih pitanja i sumnji", rekao je File na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi razgovore o pristupanju Islanda Uniji trebalo dovršiti i pozvao Vladu te zemlje da se što prije izjasni o tome da li ima bilo kakve namjere da ponovo otvori pregovore.

Prethodna socijaldemokratska vlast na Islandu počela je pregovore o članstvu u EU 2010. godine u uvjerenju da će ulazak u ovaj blok donijeti ekonomsku sigurnost zemlji poslije kolapsa njenog bankarskog sektora 2008. godine.
XS
SM
MD
LG