Dostupni linkovi

SAD će vojno pomoći pobunjenike u Siriji


Barack Obama
SAD će isporučiti direktnu vojnu pomoć sirijskoj opoziciji, saopštila je Bijela kuća, nakon što je administracija u Vašingtonu zaključila da su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada koristile hemijsko oružje.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rods nije precizirao detalje, ali je rekao da će vojna pomoć biti drugačija po sadržaju i obimu nego do sada.

On je prethodno saopštio da su američke obavještajne agencije zaključile da su Asadove snage koristile hemijsko oružje sarin u manjem obimu u borbama protiv pobunjenika.

Predsjednik SAD Barak Obama ranije je naglasio da bi upotreba hemijskog oružja predstavljala prelazak "crvene linije".

Vašington će sada povećati vojnu pomoć opozicionim snagama pod komandom generala Salima Idrisa, ali nije poznato da li to uključuje naoružanje, prenio je BBC.

"New York Times" piše, pozivajući se na američke zvaničnike, da bi Vašington mogao isporučiti sitno i protivtenkovsko oružje opozicionim borcima.

WSJ prenosi izjave zvaničnika u Vašingtonu, koji kažu da su SAD predložile uvođene ograničene zone zabrane letova u Siriji, koju bi kontrolisali avioni SAD i njihovih saveznika sa teritorije Jordana.

UN su juče saopštile da su dokumentovale pogibije najmanje 93.000 ljudi od početka krize u Siriji prije više od dvije godine.
XS
SM
MD
LG