Dostupni linkovi

OEBS:BiH parlamentarci da postignu kompromis


Šef Misije OEBS u BiH Flečer Barton rekao je da bi članovi parlamenta BiH trebalo da preduzmu sve što je u njihovoj moći da bi postigli kompromis u vezi sa jedinstvenim matičnim brojem (JMB) i primijenili odluku Ustavnog suda BiH iz 2011. godine, podsjetivši ih da je ostalo 170 dana da se to postigne.

On je pozvao parlamentarce da postignu kompromisno rješenje koje bi omogućilo izdavanje ličnih dokumenata, saopšteno je iz OEBS-a.

"Urgentno je rješavanje pitanja JMB-a za djecu rođenu u BiH. Bez toga, oni će biti suočeni sa mnogim negativnim implikacijama. To utiče na njihovu slobodu kretanja i pravo na zdravstvenu zaštitu", istakao je Barton.

U razgovoru sa predstavnicima nadležnih institucija u BiH povodom ovog pitanja, Barton je pozdravio činjenicu da je pronađeno kratkotrajno rješenje koje je omogućilo da tromjesečna djevojčica rođena u BiH otputuje na urgentno liječenje na kliniku u Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, Misija OEBS u BiH je spremna pružiti pomoć nadležnim institucijama na bilo koji način u okviru svog mandata, jer su ljudska prava u središtu rada OEBS-a.
XS
SM
MD
LG