Dostupni linkovi

FHP Kosova zahtijeva obustavljanje kampanje protiv EULEKS-a


Fonda za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) izražava zabrinutost povodom kampanje koja je pokrenuta protiv EULEKS-a, a naročito protiv istraga koju je misija otvorila u vezi sa sumnjom u određenim slučajevima za postojanje ratnih zločina.

U otvorenom pismu pod naslovom: “Koja je misija vaše misije?”, kojim su se obratili šefu Misije EULEKS-a, Bernardu Borchardt-u, dvojice delegata skupštine Kosova, Berat Buxhala i Lutfi Haziri su izrazili nezadovoljstvo i kritike na račun istrage i optužnica za ratne zločine protiv bivših komandanata OVK.

Na rad EULEKS-a, reagovale su Organizacija ratnih veterana, Organizacija invalida OVK i Udruženje porodica palih boraca OVK. Oni su 12. juna 2013. godine, postavili plakate sa kritikama na račun Evropske misije za vladavinu prava (EULEKS), a prethodnih dana su se iz redova ovih organizacija mogli čuti i zahtevi za oduzimanje mandata ovoj misiji.

FHP Kosovo smatra da ova reagovanja protiv EULEKS-a predstavljaju direktno uplitanje u rad pravosuđa, ometanje sprovođenja zakona i direktan pritisak na rad evropske misije. Imajući u vidu da domaće sudije i tužioci još nisu spremni da procesuiraju ove i druge teške slučajeve, FHP Kosovo traži obustavljanje pritiska prema EULEKS-u. Pravda se ne sme uslovljavati. Ona ne može biti selektivna.

Uplitanje u rad pravosuđa ugrožava njegovu nepristrasnost i umanjuje poverenje građana u pravosudne institucije. Svi ratni zločini trebaju biti kažnjeni po zakonu bez obzira na njihovu težinu.

Kao organizacija koja prati suđenja za ratne zločine na Kosovu, FHP Kosovo nije zadovoljan brojem do sada procesuiranih slučajeva ratnih zločina na Kosovu i poziva EULEKS da intenzivira rad na izvođenju svih počinilaca ratnih zločina pred lice pravde, bez obzira na nacionalnu pripadnost počinilaca ili žrtava.
XS
SM
MD
LG