Dostupni linkovi

Inzko pozvao BH političare da se vrate na posao u Sarajevo


Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je u petak političare i dužnosnike da se vrate u Sarajevo nakon prošlosedmičnih protesta te da nastave raditi u zajedničkim institucijama zemlje, ističući da njihov angažman nikada nije bio važniji zbog skorog ulaska Hrvatske u EU.

"Za dvije sedmice Hrvatska će se pridružiti EU. Moja poruka političkoj eliti u ovoj zemlji je veoma jednostavna: vrijeme ističe! Državne i sve druge vlasti se moraju hitno vratiti na posao i stalno se sastajati kako bi osigurali da građani BiH ne budu ostavljeni na cjedilu nakon 1. jula", rekao je Inzko u intervju za Nezavisne novine.

Visoki hrvatski i srpski zvaničnici napustili su Sarajevo prošle sedmice nakon protesta motivisanih zakonom o jedinstvenom matičnom broju, koji su u međuvremenu prerasli u potpunu blokadu institucija BiH, a policijske službe duže vremena nisu željele osigurati njihovu deblokadu.

"U potpunosti razumijem i osjećaje i subjektivne strahove ljudi koji su u utorak bili blokirani u zgradi institucija BiH. Ali to pitanje se može riješiti tako što će odgovarajuće agencije preispitati sigurnosne aranžmane koji su trenutano na snazi", rekao je Inzko i dodao da zastupnici i izabrani zvaničnici moraju imati slobodu kretanja.

No, pri tome je odbacio mogućnost daljnje blokade rada institucija BiH i pozvao političare da se vrate na posao."Nažalost, neki političari su namjerno pogrešno protumačili događaje od četvrtka naveče kao nacionalno motivisane protestr, u pokušaju da dobiju jeftine političke poene i izbjegnu rješavanje stvarnih pitanja koja su demontranti pokrenuli", dodao je Inzko.

Izrazio je iznenađenje što građani nisu izašli na ulice mnogo ranije.

Protesti koji su se nastavili početkom ove sedmice nijesu uključivali fizičku blokadu institucija.
XS
SM
MD
LG