Dostupni linkovi

Demonstranti traže “razvod” od PutinaNekoliko hiljada Rusa učestvovalo je danas u protestnoj šetnji u Moskvi, tražeći osobađanje aktivista i "razvod" od predsednika Vladimira Putina.

Protest pod nazivom "Marš protiv krvoloka" okupio je, prema podacima organizatora 30.000 ljudi, dok policija tvrdi da je protestovalo 6.000 ljudi, a privedeno devetoro.

Uz jako prisustvo policije za razbijanje demonstracija, demonstranti su uzvikivali "Rusija bez Putina" i "Putin je lopov", ali i "Razvod za Rusiju" i "Ljudmila bez Putina. Treba i mi da se razvedemo od Putina", aludirajući na prošlonedeljnu najavu razvoda šefa države od supruge Ljudmile, posle 30 godina braka.

Demonstranti su, takođe, tražili da se oslobodi 12 aktivisti kojima prete duge zatvorske kazne zbog sukoba sa policijom na skupu prošle godine, dan pre nego što je Putin položio zakletvu za treći mandat.

Ubrzo pošto je okončana protestna šetnja, Putin je izabran za lidera Sveruskog narodnog fronta na osnivačkom kongresu grupe koju je osnovao 2011. godine kao izvor podrške koji bi zamenio vladajuću Jedinstvenu Rusiju, u koju mnogi Rusi nemaju poverenja.
XS
SM
MD
LG