Dostupni linkovi

Bramerc u UN: Dobra saradnja balkanskih zemalja


Serge Brammertz

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je danas, pred Savetom bezbednosti UN, da je "dobra" saradnja Srbije u dostavljanju dokumenata i pristupu
svedocima, ali je zatražio da vlasti u Beogradu okončaju istragu o jatacima koji su najtraženijim beguncima pomagali da ostanu na slobodi.

Bramerc je za dobru saradnju, koja pomaže tekućim suđenjima, pohvalio vlasti Srbije, Hrvatske i BiH. Glavni tužilac je rekao da je od vlasti Srbije zatražio "brzo i efikasno" okončanje istrage o mrežama za podršku koje su omogućavale Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću da godinama ostanu na slobodi, uprkos optužnicama za genocide u BiH.

Osvrćući se na 20. godišnjicu suda i nedavno izrečene presude, Bramerc je ocenio da je rad suda "značajno kritikovan" i da "nikada ranije nije toliko mnogo rečeno i napisano o našim predmetima, našem nasleđu i našem doprinosu pomirenju u regionu".

"Kao strana u postupcima, tužilaštvo mora prihvatiti izrečene presude", ali će "nastaviti da upotrebljava sve preostale pravne mehanizme u nastojanju da dođe do ishoda koji mi smatramo pravičnim i koji pravilno odražavaju krivicu optuženih".
XS
SM
MD
LG