Dostupni linkovi

Gul: Dijalog i obračun sa nasiljemTurski predsednik Abdulah Gul pozvao na dijalog sa legitimnim predstavnicima demonstranata, ali je istakao da oni koji nasilno protestuju predstavljaju nešto drugo.

"Ako ljudi imaju prigovore... onda je vođenje dijaloga sa tim ljudima, da čujemo šta imaju da kažu, bez sumnje naša dužnost", rekao je turski predsednik Abdulah Gul, prenela je agencija Rojters.

Gul je prvobitno tokom protesta zauzeo mnogo pomirljiviji ton od premijera Tajipa Erdogana, ali je sada bliži stavu premijera, navodeći da se ulično nasilje neće tolerisati.

"Ne smemo nasilju dati šansu... Takvo nešto ne bi bilo dozvoljeno u Njujorku ili Berlinu", rekao je Gul.

Erdogan bi danas popodne trebalo da se sastane sa predstavnicima demonstranata, koji se protive planovima rušenja parka Gezi, u kome ima oko 600 stabala.

Pre nekoliko dana, turski premijer je upozorio demonstrante da će "platiti cenu" ako nastave s protestima i pozvao na održavanje demonstracija podrške vladi u Ankari i Istanbulu idućeg vikenda.

Policija za razbijanje demonstracija juče je upotrebila suzavce i vodene topove, gotovo 18 sati bez prekida, da bi rasterala na hiljade demonstranata sa istanbulskog trga Taksim, centru dvonedeljnog protesta protiv turskog premijera Tajipa Erdogana.

Iako će premijer popodne imati sastanak sa predstavnicima aktivista, mnogi demonstranti smatraju da neočekivano slamanje protesta na trgu Taksim, na kome nije bila prisutna policija od 1. juna, stvara gubitak vere u dijalog.

Bela kuća je saopštila da je zabrinuta zbog namere turske vlasti da kazni pojedince zbog njihove slobode govora i pozvala je na dijalog u cilju rešenja problema i prevazilaženja razlika između vlade i demonstranata, prenosi Rojters.
XS
SM
MD
LG