Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčki sindikati pozvali na štrajk zbog zatvaranja ERTDva najveća grčka sindikata pozvala su za sutra na jednodnevni generalni štrajk u znak protesta zbog vladine odluke da zatvori državnu radio-televiziju ERT i otpusti
njenih 2.500 radnika.

Radio-televizija ERT jutros je prestala da emituje signal, samo nekoliko sati nakon vladine odluke o zatvaranju, koja je obrazložena potrebom da se zaustavi "neverovatno rasipništvo".

Međutim, hiljade demonstranata okupilo se ispred sedišta ERT severno od Atine, a novinari su odbili da se povinuju odluci vlade i nastavili da uživo emituju program preko interneta.

Udruženja novinara organizuju uzastopne štrajkove obustavom programa na privatnim televizijama, a i vladini koalicioni partneri iz stranaka levog centra zatražili su da odluka o zatvaranju ERT bude opozvana.

Konzervativni premijer Andonis Samaras suočio se zbog zatvaranja ERT sa ozbiljnim negodovanjem sopstvenih koalicionih partnera - socijalističkog PASOK-a i Partije demokratske levice.

Izvršnu odluku o zatvaranju ERT u roku od tri meseca mora da ratifikuje parlament, što nije moguće bez podrške manjih koalicionih partnera.

Portparol vlade Simos Kedikoglu izjavio je da će već do kraja leta biti pokrenut novi javni servis. "Kada nešto nešto restrukturišete iz osnova, morate to privremeno da zatvorite", rekao je portparol.

Iznenadno zatvaranje radio-televizije izazvalo je najveću krizu koalicione vlade od njenog formiranja, pre gotovo godinu dana.

Državna RTV ERT počela emituje radio-program do 1930-ih godina, a TV od 1960-ih. Iako je uvreženo mišljenje da odražava stavove vlasti, te je u vreme diktature između 1967. i 1974. bila i pod kontrolom vojske, ERT je uživala naklonost zbog regionalnih, kulturnih i sporskih sadržaja koje je emitovala.
XS
SM
MD
LG