Dostupni linkovi

Bivšim srpskim konzulima po godinu dana uslovnoBivše diplomate Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović i Igor Milošević osuđeni su danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na uslovne kazne od po godinu dana zatvora zbog pomaganja Miladinu Kovačeviću da pobegne iz SAD, koji je prebio američkog studenta Brajana Stajnhauera.

Nenadović i Milošević, ovom odlukom suda u naredne četiri godine ne smeju da počine nijedno krivično delo, u suprotnom će kazna zatvora biti izvršena.

Ponovljeno suđenje bivšim diplomatama počelo je 24. januara, pošto je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su Milošević i Nenadović osuđeni na 18 meseci zatvora, odnosno godinu dana uslovne kazne i vratio predmet na ponovno suđenje.

Prvom presudom Prvog osnovnog suda iz oktobra 2011, Milošević i Nenadović su proglašeni krivim za zloupotrebu službenog položaja, jer su Kovačeviću izdali putnu ispravu, iako su znali da se protiv njega vodi krivični postupak pred američkim pravosuđem, zbog teških povreda koje je naneo studentu Brajanu Stajnhaueru u maju
2008.

Kovačević je u novembru 2010. osuđen na dve godine i tri meseca zatvora zbog nanošenja teških povreda Stajnhaueru, na osnovu sporazuma o priznanju krivice. On je 26. novembra pušten iz zatvora u Somboru na osnovu primena Zakona o amnestiji.
XS
SM
MD
LG