Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Savet ministara BiH obustavlja sednice dok traju protestiPredsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda poručio je da do daljeg neće sazivati sednice tog tela, jer za to ne postoje bezbednosni uslovi zbog protesta građana koji traže hitno donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG).

Bevanda je rekao da funkcioneri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH neće učestvovati u radu institucija BiH u Sarajevu, jer nije moguće normalno funkcionisanje zaposlenih zbog protesta koji su se, kako je rekao, pretvorili u "nasilnu višesatnu talačku krizu".

Predsedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasedalo je sinoć povodom aktuelne situacije u BiH i pozvalo predstavnike državnih institucija da dođu "i rade posao za koji su izabrani od građana i za koji primaju veoma ozbiljne plate".

Poslednjih sedam dana u Sarajevu se ispred zgrade zajedničkih institucija BiH održavaju svakodnevno protesti kojima prisustvuje nekoliko hiljada građana iz svih delova BiH koji od Saveta ministara traže hitno usvajanje zakona o JMBG, koji nije na snazi od 12. februara.

Demonstranti, takođe, traže i da se formira državni fond solidarnosti za bolesne građane i da se od plata parlamentaraca i ministara izdvaja 30 odsto za taj fond.

Demonstranti su se sinoć razišli i poručili vlastima da imaju rok do 30. juna da usvoje njihove zahteve. Od danas će se građani okupljati u pet do 12 svakog dana, dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da nadležne državne vlasti treba hitno da pronađu rešenje za taj zakon na državnom nivou i dodao da ga on neće nametati.
XS
SM
MD
LG