Dostupni linkovi

Na Taksimu mirno


Na glavnom istanbulskom trgu Taksim situacija je od jutros mirna, pošto su tokom čitave noći trajali sukobi demonstranata i policije koja je suzavcem i vodenim topovima pokušavala da razbije antivladine demonstracije i deblokira trg.

Trg je od jutros raščišćen, ali su policijska vozila s vodenim topovima i dalje u blizini, a demonstranti su ostali u obližnjem parku Gezi.

Nova akcija razbijanja protesta protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana počela je juče ujutru. Kordoni policije su uz upotrebu suzavca i vodenih topova uspijevali povremeno da potisnu demonstrante sa trga, ali su se oni ponovo vraćali sukobljavajući se s policijom na koju su bacali kamenice i molotovljeve koktele. U sukobima je zapaljeno i nekoliko vozila.

Premijer Erdogan, koji bi danas u Ankari trebalo da se sastane s liderima pojedinih grupa koje protestuju zbog parka Gezi, rekao je juče da je izgubio strpljenje i da više neće tolerisati proteste, koje je nazvao "međunarodnom zavjerom čiji je cilj da uništi tursku ekonomiju".
XS
SM
MD
LG