Dostupni linkovi

Komisija Skupštine Kosova bez saglasnosti o ratifikaciji sporazuma sa SrbijomKomisija Skupštine Kosova za zakonodavstvo ni posle dva dana razmatranja nije uspela da usaglasi stavove o nacrtu zakona za ratifikaciju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Članovi Komisije vratili su Vladi nacrt zakona uz zahtev da se tekst haromonizuje na tri zvanična jezika, kao i da se još jednom razmotri da li se uz sporazum mora ratifikovati i plan primene.

Predsednik ove komisije, Arben Gashi iz redova Demokratskog saveza Kosova, kazao je da se Sporazum može proslediti dalje Skupštini, ali ne i plan primene. Stoga je zatražio od vlade dodatna objašnjenja pre nego što se donese konačna odluka.

“Plan primene ne može biti predmet ratifikacije. Na tome treba da rade dve vlade ali ne da se on ratifikuje i da postane međunarodni pravni akt”, kazao je on.

Sa tim se nije složio poslanik Demokratske partije Kosova Behar Selimi, koji je naveo da se plan, kao deo sporazuma, treba ratifikovati u Skupštini.

Iz Pokreta Samoopredeljenje kazali su da se pre ratifikacije mora proveriti ustavnost sporazuma u Ustavnom sudu. Sa tim se međutim nije složio predsednik Komisije, koji je kazao da Ustavni Sud može da da svoje mišljenje tek nakon ratifikacije sporazuma u Skupštini.
XS
SM
MD
LG