Dostupni linkovi

Turska policija suzavcem i vodenim topovima na demonstranteTurska policija oko podne je ponovo upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante sa istanbulskog trga Taksim gde gotovo 15 dana protestuju protiv vlade
premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Policijski kordoni i borna kola s vodenim topovima potisnuli su demonstrante koji su se sa većeg dela trga razišli po okolnim ulicama, ali se grupe demonstranata ponovo vraćaju na trg i sukobljavaju s policijom.

Demonstranti bacaju "molotovljeve koktele" i kamenice na policiju.

Akcija policije počela je jutros u sedam sati kada su suzavcem i vodenim topovima demonstranti potisnuti sa jednog dela trga. Policija danas nije pokušala da razbije protest u parku Gezi.

Za sutra je najavljen sastanak premijera Erdogana s liderima grupa koje su organizovale protest u parku Gezi gde su krajem maja počeli protesti.

Protest na Taksimu počeo je zbog plana za izgradnju tržnog centra na mestu parka Gezi kao i replike vojne kasarne i džamije na trgu, ali je zbog brutalnog ponašanja policije koja je demonstrante pokušala da rastera suzavcem i vodenim topovima, prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po čitavoj Turskoj.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG