Dostupni linkovi

Incko: Neću koristiti bonska ovlašćenja u slučaju matičnog broja


Valentin Incko
Valentin Incko

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko neće nametnuti Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Ovo je zaključeno na sjednici Vijeća za implementaciju mira koja je jutros održana u Sarajevu. Ambasadori su zaključili kako domaće vlasti imaju odgovornost da donesu rješenje, posebno, jer to sada gradjani traže.

"Upravni odbor mi se pridružio u mišljenju da je puna odgovornost za rješavanje ovog pitanja na domaćim vlastima. Upravni odbor nije želio osloboditi izabrane zvaničnike BiH njihove odgovornosti. Parlamentarna skupština BiH mora provesti presudu Ustavnog suda BiH - što predstavlja dejtonsku obavezu - tako što će što prije usvojiti trajno rješenje koje će zadržati jedinstveni sistem na nivou države", kazao je Valentin Incko u izjavi.

Incko je kazao da protesti širom Bosne i Hercegovine bi trebali probuditi političku klasu u cjelini i svakog političara pojedinačno bez obzira na stranačku pripadnost. Prema njegovim riječima, došlo je vrijeme da oni temeljito promijene svoj pristup politici i pokažu rezultate koji će zemlju povesti naprijed.

"Želim također istaknuti da su pokušaji da se događaji od četvrtka prikažu kao etnički motivisani potpuno promašili metu i suštinu protesta, a to je opšte nezadovoljstvo građana u cijeloj BiH. Neki političari bi mogli doći u iskušenje da iskoriste situaciju kao još jedan izgovor da ne dođu na posao i da ne donose odluke za što su plaćeni. Bila bi to krajnje pogrešna procjena raspoloženja u zemlji. Prisustvo na sjednicama institucija Bosne i Hercegovine nije stvar izbora za izabrane zvaničnike, koji su dobro plaćeni za svoj posao, nego njihova obaveza prema biračima koji su ih izabrali",
navodi Incko u saopštenju.

Incko ocjenjuje I kako su pravo građana na protest i pravo na izražavanje mišljenja temeljna prava, te da su mirni protesti legitimni i normalni, sve dok se održavaju u skladu sa zakonom i ne ugrožavaju prava drugih i nesmetan rad institucija.

"Štoviše, korištenje prava na mirne proteste nije ništa loše za imidž Bosne i Hercegovine. Upravo obrnuto: aktivan građanin, koji je spreman da zahtijeva odgovornost vlade, od suštinske je važnosti za funkcionalnu demokraciju koja radi u interesu svojih građana. Želim izraziti poštovanje građanima u cijeloj Bosni i Hercegovini koji su posljednjih dana na miran i dostojanstven način zahtijevali pozitivne promjene u interesu svih", kaže Incko u saopštenju za javnost.
XS
SM
MD
LG