Dostupni linkovi

Borg: SAD da štite podatke evropskih građanaEvropska komisija će tražiti od američkih vlasti da se obavežu na poštovanje zaštite podataka o evropskim građanima, nakon što je otkriveno da američke obaveštajne službe špijuniraju komunikacije, izjavio je u utorak u Evropskom parlamentu komesar za zdravlje Tonio Borg, govoreći u ime Evropske komisije.

“Evropski građani moraju uživati ista prava kao američki građani. Komesarka za pravosuđe Vivien (Viviane) Reding razgovaraće o tome sa američkim predstavnicima tokom susreta Evropske komisije i američke vlade u petak u Dablinu”, kazao je Borg.

“Tražićemo pojašnjenja da li se pristup ličnim podacima u okviru programa Prism ograničava na slučajeve osoba kod kojih postoji osnovana i specifična sumnja ili se radi o masovnom prebacivanju podataka” kazao je on.

Borg je reagirao na informacije koje je prošle sedmice objavio “Vošington post” (The Washington Post) i “Gardijan” (The Guardian) o postojanju programa Prism koji bi američkim obaveštajnoim službama omogućio da nadziru podatke koji cirkulišu na serverima velikih informatičkih kompanija kao što su “Gugl” (Google) i “Fesjbuk” (Facebook).

“Programi, kao što je Prism, dovode u opasnost osnovno pravo na zaštitu i poverljivost podataka evropskih građana", kazao je Borg.
XS
SM
MD
LG