Dostupni linkovi

Pribićević: Ništa nije sigurno u pogledu datuma


Stručnjak za međunarodne odnose Ognjen Pribićević izjavio je danas da su sve opcije otvorene u pogledu dobijanja datuma za početak pregovora o ulasku Srbije u EU.
"Jedino je sigurno da ništa nije sigurno, što znači da su sve opcije otvorene", rekao je Pribićević u Jutarnjem programu TV Pink.

Pribićević je rekao da postoje tri realne opcije od kojih je najbolji scenario da Srbija krajem juna bez ikakvog uslova dobije datum koji neće biti u junu, nego, recimo, 13. oktobar, ili 15. novembar ili 15. februar sledeće godine.

Drugi mogući scenario, koji je manje poželjan, je da Srbija dobije datum, ali da joj se ponovo postavi neki uslov, odnosno da joj se kaže da bi trebalo da učini napor na implementaciji Briselskog dogovora, što bi podrazumevalo i monitoring i da se, potom, recimo, u decembru oceni da li je Srbija to zaista uradila, smatra Pribićević.

Najgori je treći scenario, koji je manje verovatan, gde bi Srbija dobila "neko svetlo" i gde bi se reklo da dobro radi, ali da će biti obavljen monitoring i da će odluka biti doneta, recimo, u aprilu ili maju sledeće godine, ocenio je Pribićević.

Pribićević je rekao da predstoji početak primene briselskog sporazuma, jer je potpisan i postoji za to širok konsenzus i u društvu i među političkim strankama da se sprovede.
XS
SM
MD
LG