Dostupni linkovi

Uspešno završeni razgovori Severne i Južne Koreje


Severna Koreja i Južna Koreja složili su se nakon prvih bilateralnih susreta posle nekoliko meseci prekida da se sledeći sastanak na nivou vlada održi u Seulu, prenela je agencija iz Seula Jonhap.

Dve strane su se složile da sastanak u Seulu bude u sredu i četvrtak a današnji maratonski sastanak koji je juče počeo, trajao je 18 sati.

Sastanak je održan u pograničnom gradiću Panmundžomu, baš na mestu gde je sklopljeno primirje između dve Koreje, posle sukoba od 1950. do 1953. godine.

Na dnevnom redu je bilo uspostavljanje trgovinski odnosa, uključujući industrijsku lokaciju Kesong, na pograničnom mestu. Ta industrijska lokacija, u kojoj radi 5.000 radnika, zatvorena je u aprilu posle sve većih tenzija između Seula i Pjongjanga.

Kina je inicirala pokretanje razgovora zvaničnika dve Koreje, pored dosadašnjih tenzija sa Severnom Korejom.

Kina kao retki saveznik Pjongjaga, bila je nezadovoljna zbog vojnih testiranja i kako kažu analitičari zbog "prkošenja" lidera Severne Koreje Kima Džong Una. Peking, koji kontrolisano nadgleda ekonomiju Severne Koreje, glasao je tada u UN za dodatne sankcije Pjongjangu.
XS
SM
MD
LG