Dostupni linkovi

Najs: Tribunal vodio više rčuna o interesima velikih sila, nego o žrtvama


Poslednje presude u Haškom sudu "govore o tome da je Tribunal spreman da u istoriji ostane zapamćen kao institucija koja je vodila manje računa o interesima žrtava a više o vojnim interesima velikih sila", izjavio je nekadašnji tužilac u procesu Tribunala u Hagu (ICTY) protiv Slobodana Miloševića, Džefri Najs (Geoffrey Nice).

Najs je za današnje izdanje sarajevskog lista "Dnevni avaz" rekao da presude koje su izrečene Jadranku Prliću, Momčilu Perišiću, Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću "jesu neobične ali za njega one nisu preveliko iznenađenje".

"Primetićete da je, s izuzetkom usputne osude Tuđmana u slučaju Prlić, odgovornost za sve što se desilo u Bosni, i ostaje u Bosni. Međutim, Tuđman se nikada nije suočio sa sudom, i svako spominjanje njegove krivice će se vrlo brzo zaboraviti. Beograd i svi ostali optuženi Srbi iz Srbije - kroz oslobađajuće presude Perišiću, Stanišiću i Simatoviću su oslobođeni optužbi", rekao je Najs.

On je dodao da je, s druge strane, Bosna i Hercegovina bila nemarna u pisanju vlastite istorije sukoba, te da "čak ni majke Srebrenice nisu bile u stanju da podstaknu bosansku vladu da nešto uradi na tom planu".

"Umesto toga, ostavili su artikulisanje istorije sukoba u rukama Srbije koja je uspešno zamaglila sve važne činjenice. Sada su dobili i presude Tribunala, koje će možda postati konačne, bez obzira na to što ih je većina uglednih svetskih pravnika podvrgnula ozbiljnoj kritici", kazao je Najs.

Prema njegovim rečima, "malo toga u zadnjim presudama dopustiće preživelima Srebrenice i drugih gradova pogođenih zločinima, da veruju da su ICTY i međunarodna zajednica koja ga je povremeno podržavala, na njihovoj strani".

On je istakao da UN i Tribunal iz svega treba da izvuku ozbiljne pouke.

"Bez unutrašnjeg uvida u rad Ureda glavnog tužioca ili rad sudskih veća, nemoguće je reći šta je prouzrokovalo ove nedavne iznenađujuće presude. Ali UN i Tribunal ne bi smeli olako preći preko ovih presuda, jer one mogu narušiti poverenje u međunarodni
krivični zakon, a posebno poverenje u ovaj Tribunal", ocenio je Najs.
XS
SM
MD
LG