Dostupni linkovi

Ešton: Neophodno brzo rešenje problema u Turskoj


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton apelovala je na pronalaženje brzog rešenja za situaciju u Turskoj i na uzdržanost svih strana u toj zemlji.

"Tenzije koje ne popuštaju ukazuju na neophodnost da sve strane pokažu uzdržanost, kao i na važnost da se brzo pronađe rešenje, bazirano na dijalogu, međusobnom poštovanju i razumevanju", navela je Eštonova u današnjem saopštenju.

Prema njenim rečima, veoma je važno da se predstavnici vlasti u Turskoj otvoreno angažuju, kako bi ojačali demokratiju, dobili poverenje i kako bi se izbegla eskalacija sukoba.

Iako antivladini protesti traju već deset dana širom Turske, premijer Redžep Tajip Erdogan je danas poručio da nema nameru da ublaži stav i demonstrante je još jednom nazvao "teroristima", "pljackašima" i "vandalima".

Protesti u Turskoj počeli su 28. maja u Istanbulu i prvobitno su bili podstaknuti planovima za gradnju poslovnog kompleksa i uklanjanje javnog parka. Oni su potom prerasli u antivladine proteste i zahvatili i druge gradove širom zemlje.

U demonstracijama su do sada poginule četiri osobe.
XS
SM
MD
LG