Dostupni linkovi

Banjalučki studenti ne odustaju od protesta 12. juna


Predsjednik Unije studenata RS-a Nikola Dronjak tvrdi da banjalučki studenti ne odustaju od protesta najavljenih za srijedu, 12. juna, te da osim zahtjeva za proširenje studentskih kapaciteta imaju još neke, među kojima je i ostavka ministra prosvjete RS Gorana Mutabdžije.

Ostavkom izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića, koji je u proteklih nekoliko dana naišao na osudu javnosti jer je nazvao studente “kopiladima”, samo je, kaže, djelimično ispunjen zahtjev studenata, jer traže da organi SNSD-a na hitnoj sjednici isključe Vasića iz te stranke.

"Na taj način će pokazati da štite i brane interese naroda RS-a", kaže Dronjak.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci najavio da će u „utorak uputiti i zahtjev parlamentu RS-a da, kao najviši zakonodavni organ, da svoje mišljenje o ponašanju Rajka Vasića“.

Osim što insistiraju na izgradnji četvrtog paviljona u sklopu studentskog centra u Banjoj Luci, Dronjak kaže da studenti insistiraju na borbi protiv kriminala i korupcije, te na pravdi za porodicu Željke Vulića, u kojoj su također dva studenata.

Na protestima, 12. juna ispred zgrade Vlade RS-a, ukazat će i na problem nezaposlenosti i nepotizma, a očekuju da će im se osim akademaca pridružiti i drugi građani.
XS
SM
MD
LG