Dostupni linkovi

Švicarci odobrili jačanje zakona o azilu


Švicarci su se na današnjem referendumu izjasnili za jačanje zakona o azilu, pokazuju prvi rezultati.

Po rezultatima iz 9 od 23 kantona, koje je objavila švicarska televizija, građani su glasovali za jačanje zakona o azilu. Švicarci su također u devet kantona odbili inicijativu o tome da vladu bira narod umjesto parlamenta, što je bilo drugo pitanje na današnjem referendumu.

Na temelju prvih rezultata, televizija je dala prognozu za sve kantone. Po njima, čija je margina pogreške 3 boda, referendum o azilu trebao bi proći sa 79 posto, a onaj o biranju vlade trebao bi dobiti 76 posto negativnih odgovora.

Birališta su se zatvorila u podne, a prebrojavanje glasova počelo je odmah. Konačni rezultati trebali bi biti objavljeni poslije podne.

Mnoga su birališta bila otvorena već jučer. Mnogi Švicarci glasovali su i dopisnim putem, pri čemu svaki birač tri tjedna prije glasovanja prima na svoju adresu debelu omotnicu sa svim dokumentima u vezi s pitanjem o kojem se glasuje, njegovim iscrpnim tumačenjem i listićem koji treba vratiti.

Ovaj vikend biračima su postavljena dva pitanja na saveznoj razini: Treba li odobriti zakon o pooštravanju azila i treba li članove vlade birati narod, a ne parlament kao što je to bilo dosad.

Uz izravno biranje vlade, tekst predviđa da dva od sedam mjesta u vladi budu namijenjena zastupnicima s retoromanskog i talijanskog govornog područja u Švicarskoj.
XS
SM
MD
LG