Dostupni linkovi

Netanijahu: Nećemo u sirijski rat


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će se Izrael držati podalje od rata u Siriji, uprkos nasilju koje ugrožava oblast na granici dve zemlje.

Na Golanskoj visoravni, koju je Izrael većim delom okuprao 1967. godine i kasnije anektirao, borile su se žestoko prošle nedelje snage sirijskog predsednika protiv pobunjenika kraj linije razdvajanja s Izraelom, gde patroliraju mirovnjaci UN.

Izrael se neće mešati u građanski rat u Siriji sve dok vatra nije na nas uperena, rekao je Netanijahu na sednici vlade.

Izrael je od početka ove godine izveo tri vazdušna udara na mete u Siriji, podsećaju svetske agencije. Veruje se da je gađao pošiljke oružja namenjene libanskom Hezbolahu. Izraelske snage su takođe povremeno granatirale sirijske pozicije u odgovoru na pucnjavu na izraelskoj strani Golana, navodi Rojters.

Austrija, čija je vojska bila veliki deo mirovnih snaga UN, UNDOF, na Golanu najavila je prošle nedelje da povlači svoje snage sa te teritorije zbog pogoršanja sukoba u Siriji, što ugrožava misiju.

Osipanje UN snaga na Golanu ističe činjenicu da Izrael ne može računati na međunarodne snage za svoju bezbednost, rekao je Netanijahu, najavivši da će to reći američkom državnom sekretaru Džoniju Keriju kada dođe u Izrael sledeće nedelje, kako se očekuje.

Netanijahu je rekao da je tokom vikenda razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Siriji, ali nije obelodanio detalje.
XS
SM
MD
LG